Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

Bibliopedagoške ure za osnovnošolce

Bibliopedagoške ure so knjižnična dejavnost, ki je namenjena predšolskim in šolskim otrokom. Poslanstvo dejavnosti je promocija branja in knjižnice kot prostora, širjenje bralne kulture in motivacija za branje. Knjižnica Miklova hiša organizira bibliopedagoške ure tako v matični knjižnici v Ribnici kot tudi v enotah v Sodražici in Loškem Potoku, pri tem se povezujemo z vrtci in šolami na omenjenem območju.

Potekajo skozi vse šolsko leto v Ribnici, Dolenji vasi, Sušju, Sodražici in Loškem Potoku. Bibliopedagoške ure vodita knjižničarki Anica Mohar in Nežka Klavžar.

1. razred: Spoznajmo knjižnicoimg 0202

2. razred: Kako se znajdem v knjižnici

3. razred: Knjižne zbirke in novosti

4. razred: Križ kraž med poučnimi knjigami

5. razred: Kako naredim plakat

6. razred: Ali je strip literatura?

Strip je zvrst literature, ki je bila v našem prostoru dolga leta zapostavljena, ker naj bi bil pogrošen, nekvaliteten in celo škodljiv za bralce. Kljub temu so strokovnjaki prišli do spoznanja, da se je stripu godila krivica. Bralca ne nagovarja kot ostala literatura, ki jo bere linearno, ampak ga nagovarja celostno: z okvirčki, velikostjo okvirčkov, z oblački, njihovo obliko, s sličicami, ki so lahko barvne ali črno-bele pa tudi s posebnimi simboli in črkami, ki predstavljajo jakost in lastnost  zvoka. Bralec  ga dojame z enim pogledom, pri tem dobi množico sporočil in občutkov, ki vzbujajo domišljijo in pripomorejo k večji hitrosti branja, kar ga še bolj motivira za branje.

Otroci posegajo po različnih stripih, saj smo v knjižnici kar lepo založeni s stripovsko literaturo. Izbirajo lahko med stripi Mikija Mustra, Marjana Mančka, med stripovskimi junaki kot so Asterix, Iznogud, Tintin …


7. razred: Projekt Rastem s knjigo
V naši knjižnici poteka projekt Rastem s knjigo, ki ga podpirata tudi Ministrstvo za kulturo ter Ministrstvo za šolstvo in šport. Cilji projekta pri nas so med drugim spodbujanje dostopnosti kakovostnega mladinskega leposlovja, spodbujanje motivacije za branje pri šolarjih in njihovega obiskovanja splošnih knjižnic. V tem okviru se učencem sedmih razredov OŠ Ribnica, OŠ Sodražica in OŠ Loški Potok razkaže prostore Knjižnice Miklova hiša, razloži njene funkcije in ponudbo, nato pa skupaj z učenci rešimo sklop MEGA kviza. Kviz je izdelalo več slovenskih knjižnic in muzejev, izvaja pa se ga v kulturnih ustanovah po celi Sloveniji. Njegov namen je poučiti učence o področjih delovanja izbranih znamenitih Slovencev in Slovenk. Sledi pogovor o branju in predstavitev knjige, ki jo pod geslom »izvirno slovensko mladinsko delo vsakemu sedmošolcu« dobijo vsi udeleženci.

V Sodražici in Loškem Potoku so učenci še enkrat povabljeni v svoje enote knjižnic. Tu se v okviru bibliopedagoških ur še bolj izčrpno pogovarjamo o branju, načinih branja, težavah pri branju in predstavimo nekatere po našem mnenju kvalitetne knjige.

9. razred: COBISS
V okviru našega projekta COBISS za devete razrede potekajo delavnice za učence iz osnovnih šol v Ribnici, Sodražici in Loškem Potoku v njihovih računalniških učilnicah – naša knjižnica namreč trenutno ne zmore ponuditi računalnikov celemu razredu učencev naenkrat. V delavnicah mladi spoznajo in se naučijo uporabljati slovenski knjižnični informacijski sistem COBISS. S projektom želimo olajšati otrokom dostop do informacij o dostopnosti knjig, ki jih potrebujejo v učne namene, prav tako pa jih želimo spodbuditi k samostojnemu iskanju informacij o knjigah in avtorjih, ki jih zanimajo; tako bodo na srednje šole prišli samozavestni in pripravljeni na samostojno učenje.

 

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< November 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  91011121314
161718192122
23242526272829
      

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?